Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Istoric

Surse bibliografice existente in Arhivele Naţionale Bucureşti demonstrează că în anul 1499 satul Gugești exista pe actuala vatră. Localitatea a cunoscut o dezvoltare masivă a populaţiei după înfăptuirea agrară a împroprietăririi din anul 1864, până atunci fiind moşia lui Alexandru Plagino.


Denumirea comunei „Gugești” se pare că provine de la numele unui boier „Gogu”, proprietar de terenuri pe aceste meleaguri, terenuri care apoi trec in proprietatea ginerelui voievodului Știrbei Vodă , Alicache Plagine.
A doua proveniență a denumirii satului Gugești este atribuită unei vechi îndeletniciri a oamenilor, “gogitul nucilor”: se crede că pe vatra actuală a satului au existat plantații întregi de nuci, printre care și renumita luncă a nucilor, „Lunca nucilor”, recoltarea nucilor (denumirea localității), fiind asociată ca pornind de la etimologia cuvântului „a gogi”, „gogesc”,”gogești” e.t.c.
Principalele obiective economice care au contribuit la dezvoltarea socio-economică a localității până în 1989 cât și după au fost Combinatul de Prelucrare a Lemnului Gugești, ITA Gugești, UMTF Gugești, AEI Gugești, SMA dar care din păcate nu se mai regăsesc.
Printre personalitățile care și-au pus amprenta pe dezvoltarea culturală a comunei, îi putem aminti pe prof. Nicolae Ciorăscu, fondatorul Colecției Muzeale a Văii Râmnei şi a Monografiei comunei Gugești și pe prof. Eliza și Vasile Lefter, finalizatorii Monografiei comunei Gugești, intitulată “Arc peste vremuri și timp”.

Sari la conținut